Годишните наеми на един хектар (10 декара) земеделска земя варират значително между регионите на страната.

...
Годишните наеми на един хектар (10 декара) земеделска земя варират значително между регионите на страната.
Коментари Харесай

Наемите на земеделска земя в България и в една от най-богатите страни в ЕС се изравниха

Годишните наеми на един хектар (10 декара) земеделска земя варират доста сред районите на страната. Това демонстрират последните данни на " Евростат " за интервала от 2017 година до 2021 година, предаде Money.bg.

Статистиката демонстрира, че през обсъждания интервал междинният размер на арендата се е нараснал с 15.83% - от 240 евро на 278 евро. За съпоставяне през 2021 г. земеделската земя в Люкембург се е отдавала под наем на същата цена.

След фрапантен спад на наемните равнища през 2020 година, като най-скъп през 2021 г. се очерта Североизточния регион на България. Само за година наемите в този регион са скочили с над 50%, достигайки приблизително 415 евро за хектар. От този порядък са наемите в гръцкия регион като Тесалия (427 евро) и австрийския Тирол (405 евро).

Като най-достъпен регион в България можем да посочим Югозападния (146 евро за хектар).

Наемите на земеделска земя в страните от Европейски Съюз варират доста сред страните и районите. Наемането на един хектар обработваема земя или непрекъснати пасища варира от най-ниските 62 евро в Словакия до приблизително 836 евро в Холандия.

Сред районите на ЕС наемането на един хектар земеделска земя е било най-скъпо през 2021 г. в холандския район Флеволанд (1 721 евро на хектар), следван от Канарските острови в Испания (1 119 евро на хектар) и Атики в Гърция (927 евро на хектар). С данни от 2020 година Венеция Джулия в Италия (1 714 евро на хектар) би била измежду районите с най-високи цени на наемите.

За разлика от това, наемните цени са най-ниски в Среден Норланд и Горен Норланд (и двете €25 на хектар) в Швеция, следвани от Източна Словакия (€42) в Словакия. Постоянните пасища са главното потребление на земеделска земя в тези райони.

Сред страните от Европейски Съюз, които са отчели конкретни наемни цени за обработваема земя и за непрекъснати пасища, наемането на непрекъснати пасища постоянно е било по-евтино от наемането на обработваема земя. Наемът за един хектар постоянни пасища през 2021 г. варираше от най-ниските 39 евро приблизително в Словакия до 337 евро приблизително в Ирландия, в съпоставяне с наемните цени за обработваема земя, които варираха сред 79 и 466 евро в същите две страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР